مشاوره خیانت زناشویی

پیوند زن و مرد نشانه بارز انسانیت است.ازدواج بر این قرارداد استوار است که طرفین به هم وفادارند.با این حال بنا به شواهد موجود میتوان گفت که خیانت به یک پدیده رایج تبدیل شده است.آمارها نشان میدهد که رابطه پنهانی خارج از ازدواج با گذشت زمان بسیار افزایش پیدا کرده است.در نتیجه مشاوره خیانت های زناشویی میتواند چاره ساز باشد

یکی از پیچیده ترین و آسیب زاترین مشکلات عاطفی بین زوجین خیانت (آسیبی به بزرگی کشتن یک زندگی )  است .خیانت زناشویی یا عهدشکنی یا  نوعی درگیری عاطفی ، جنسی یا عاطفی-جنسی با فرد دیگری به غیر از همسر است که حالت پنهانی دارد ، خیانت های زناشویی وقتی واقع میشود که زن یا مرد مخفیانه قرارداد انحصار رابطه زوجی را نقض کند.در واقع تک همسری در رابطه زناشویی یک ارزش و اصل اساسی تلقی میشود.کشف و یا برملا شدن پیمان شکنی یک واقعه روان خراش است.

متاسفانه امروزه آمارهای سرسام آوری را نسبت به خیانت همسر (هم در میان زنان و هم مردان )و آسیب به سیستم خانواده و گاهی طلاق را شاهد هستیم که باعث شده به راهکارهایی جهت پیشگیری از خیانت و یا سبب شناسی روابط فرازناشویی بپردازیم از آنجایی که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است، زوج‌های جوانی که تازه می‌خواهند وارد زندگی مشترک شوند، با استفاده از مشاوره خیانت همسر می‌توانند سطح آگاهی خود را نسبت به دلایل خیانت در مردان و شناخت علت خیانت در زنان افزایش دهند تا از وقوع خیانت همسر جلوگیری کنند

یکی از دشوارترین و حساس ترین تصمیماتی که هر فرد در زندگی با آن روبرو می‌شود انتخاب همسر و ازدواج است. همسر گزینی مناسب یکی از بهترین راه‌ها برای پیشگیری از تجربه تلخ مورد خیانت واقع شدن است. مشاوره قبل از ازدواج با تحلیل موقعیت و شخصیت خود و  طرفین و همچنین بررسی دیدگاه‌ها و اهداف کمک می‌کند تا بهترین انتخاب را داشته باشید . 

خیانت به همسر می‌تواند دارای اشکال و ابعاد گوناگونی باشد. انواع خیانت عبارتند از خیانت احساسی، خیانت رفتاری، خیانت کلامی، خیانت ذهنی و خیانت جنسی که هر کدام می‌توانند پیامدهای منفی زیادی برای زوجین داشته باشند که مهم ترین بازتاب آن در زندگی مشترک از بین رفتن اعتماد، صمیمیت و احترام در بین زوجین است . 

خیانت های عاطفی و خیانت های جنسی از شایعترین نوع خیانت میباشد خیانت عاطفی به معنی برقراری رابطه صمیمی و احساسی با فردی جز شریک زندگی است و خیانت جنسی نیز به معنای برقراری روابط جنسی با فردی جز شریک زندگی خود است. ممکن است این دو شکل با هم ترکیب شوند و خیانت عاطفی و جنسی به طور همزمان رخ دهد.

بیشتر مردانی که خیانت می کنند عمده ترین دلیل خود را نارضایتی جنسی از رابطه فعلی می دانند و بیشتر زنان دلیل اصلی خود را نارضایتی عاطفی می دانند. برخی پژوهش ها نشان داده است که مهم ترین دلیل زنان برای خیانت نارضایتی از رابطه عاطفی فعلی است و مهم ترین دلیل مردان برای خیانت، نارضایتی های جنسی و همچنین نبود درک متقابل و مشکل در برقراری ارتباط با همسرشان است

پیتمان معتقد است :”شاید خیانت بدترین کاری نباشد که شخص نسبت به همسر خود مرتکب میشود،اما دردناکترین و سرگردان کننده ترین است و لذا بیش از همه باعث نابودی ازدواج میشود.نه لزوما بخاطر سکس،بلکه به خاطر پنهان کاری و دروغ”.از انجا که اعتماد پایه بنیادین رابطه زناشویی است،زوج ها برای برگرداندن اعتماد از دست رفته نیاز به درمان روانشناختی دارند .

چه عواملی زمینه خیانت همسر را افزایش می دهد؟

زمانی که در زندگی زناشویی خیانتی اتفاق می‌افتد، طرفین معمولا موقعیت را صرفا از دریچه نگاه خود تحلیل می‌کنند. به عنوان مثال بسیاری از مردها بحث سردمزاجی همسر خود را عنوان کرده و بسیاری زنان از عدم توجه و محبت مردان خود شکایت می‌کنند. اما حقیقت این است که عوامل زیادی در خیانت همسر نقش دارند و در بسیاری از موارد هم فرد مجروح و هم فرد جارح در مسئله خیانت نقش دارند. در واقع هر یک کم و بیش در مسئله خیانت سهمی ایفا می‌کنند

تجریه حرفه ای مشاورین و روانشناسان در زمینه خیانت های زناشویی و یا خیانت هایی که در دوران آشنایی رخ می دهد نشان می دهد که همواره نمی توان علل یکشان و از پیش تعیین شده ای را برای این پدیده ذکر کرد، بلکه خیانت پدیده ای چند وجهی و چند عاملی است که از ویژگی های فردی، مشکلات شخصیتی، عدم دانش روابط زناشویی و همچنین تعارضات حل نشده فراوان می تواند از عوامل دیگری باشد که ممکن است فرد را به سمت و سوی خیانت سوق دهد

به طور کلی از عوامل اصلی خیانت می‌توان به عدم خود آگاهی ، نداشتن مهارت در روابط زوج ، عدم عشق ورزی و برآورده کردن نیازهای عاطفی یا احساسی فرد توسط همسر، بی توجهی به نیازهای جنسی همسر، اختلالات روانشناسی، شخصیتی یا رفتاری در فرد جارح ، خشم نسبت به همسر و انتقام گرفتن از او، تنوع طلبی و ازدواج اجباری اشاره کرد. با دریافت  مشاوره خیانت همه‌ی این مسائل قابل حل هستند .

ویلیام گلاسر، روان‌شناس نامی، بیان می‌دارد: زوج‌ها زندگی مشترکشان را با عشق شروع می‌کنند اگر از آن مراقبت نکنند رفته رفته، صمیمیت اولیه به تدریج رنگ می‌بازد. با گذشت زمان زندگی برخی از این افراد به جدایی کشیده می‌شود اما برخی دیگر از آن‌ها به زندگی مشترکشان با آهنگی یکنواخت و ملال آور ادامه می‌دهند و به ارتباطات نامشروع روی می‌آورند
به عقیده این روان‌شناس، مهم‌ترین انگیزه زن و مرد متاهلی که به سوی روابط نامشروع کشیده می‌شوند، تجربه مجدد صمیمیت است. چیزی که دیگر آن را در زندگی مشترکشان نمی‌یابند
اگرچه هیچ‌کدام از دلایل پی آمده، خیانت و بی‌وفایی را توجیه نمی‌کند و راه‌حل اساسی برای این مشکلات مشاوره، گفت‌وگو وحل آنها است برخی از عوامل اثرگذار بر این موضوع بدین قرار است:

 عدم رضایت از ازدواج و برآورده نشدن نیازهای عاطفی و زناشویی

یکی از عوامل اصلی خیانت، نارضایتی از روابط زن و شوهر است؛ زمانی که بین همسران روابط زناشویی خوبی حاکم نباشد، این احتمال وجود دارد فرد به همسر خود خیانت کند. اختلالات زناشویی که به مرور زمان برای برخی به وجود می‌آید و مشکلات شخصیتی باعث می‌شود فرد نتواند به همسر خود محبت کند و فقدان محبت، عاطفه و روابط گرم و صمیمی باعث این خیانت‌ها می‌شود
همسرانی که به هر دلیلی از محبت و توجه شریک زندگی خود محروم باشند، معمولا وقتی مورد وسوسه و اغوای شخص دیگری قرار می‌گیرند ممکن است دچار انحراف شوند.

انگیزه‌ای برای پایان دادن ازدواجی که دیگر رضایت بخش نیست

رفتارهای زشت، نق زدن‌های دائمی، نزاع‌ها و مجادله‌های فراوان دستورالعمل مناسبی برای ایجاد سردرد و در تصور برخی همسران (البته به نادرست)، خیانت بهترین راه فرار از جهنم خانه است. راهی که البته آن‌ها را از چاله درمی آورد و به چاه می‌اندازد

انتقام

برخی از زوجین به اشتباه فکر می‌کنند حال که مورد خیانت قرار گرفته‌اند آن‌ها نیز مجاز به مقابله به مثل هستند. برخی تصور می‌کنند باید طعم تلخ دارویی را که به آن‌ها خورانده شده، به همسرشان بخورانند تا متوجه اشتباه خود و آنچه که بر سر همسرشان آمده بشوند. غافل از اینکه این کار قبل از هر کسی خودشان را از پا درمی آورد.
 برگرداندن حس فردیت و استقلال
یک نظریه بر این عقیده است که انگیزه چنین عملی تمایل افراد به برگرداندن حس فردیت و استقلالی است که در چارچوب ازدواج تضعیف شده است. فرد ممکن است از نظر عاطفی به حدی از بلوغ هیجانی نرسیده باشد که بتواند در مقابل ناراحتی یا نارضایتی همسر، تمامیت خود را حفظ کند، به همین دلیل با جست‌و‌جوی یک رابطه جدید در واقع در جست‌و‌جو و بازسازی خود جدید است.
 اطمینان خاطر از جذابیت برای جنس دیگر
برخی از افراد در پی نیاز به اطمینان خاطر از اینکه هنوز برای جنس دیگر جذاب و خواستنی هستند، به رابطه خارج از ازدواج رو می‌آورند.
به واقع، در روابط طولانی این سوال برای برخی پیش می‌آید آیا هنوز در بازار خریداری دارند یا خیر؛ که یافتن پاسخ این پرسش ممکن است آنان را به سوی اهداف غیرمشروع سوق دهد.

 کسب هیجان و تنوع
بعضی مواقع هم رابطه خارج از ازدواج، فقط به منظور کسب هیجان و تنوع اتفاق می‌افتد یعنی هیچ شکایت یا نارضایتی خاصی در ازدواج وجود ندارد فقط برخی افراد به دنبال هیجان رابطه خارج از ازدواج هستند

چگونه به همسر خود وفادار بمانیم؟

تا زمانی که شرایط زندگی مطلوب و خوشایند است و هیچ مشکلی در زندگی مشترک وجود ندارد ماندن در کنار همسر مشکل نیست. هنر واقعی این است که با وجود مشکلات و در بد‌ترین شرایط باز هم همسران به یکدیگر وفادار بمانند و در صورت وجود مشکل به حل آن بپردازند ..

اگر مشکلات و شرایطی دارید که احساس می‌کنید می‌تواند شما را به سمت و سوی بی‌وفایی سوق دهد نکاتی که در ادامه بیان می‌شود، کمک کننده خواهد بود:

وفاداری در غیاب همسر

شرایط کاری و زندگی بسیاری از زوجین به گونه‌ای است که ناچارند هر از گاهی از یکدیگر دور باشند؛ پس به یاد داشته باشید هیچ دلیل موجهی برای تخطی از قانون وفاداری به همسر وجود ندارد و شما تحت هر شرایطی باید به همسرتان وفادار بمانید؛ حتی اگر مدتی از هم دور باشید تا زمانی که هنوز پیمان ازدواج میان شما و همسرتان وجود دارد، باید به یکدیگر وفادار بمانید.

صداقت داشته باشید

یکی از مهم‌ترین عوامل در حفظ وفاداری همسران به یکدیگر، صداقت است. تحت هیچ شرایطی به همسرتان دروغ نگویید و شرایط را به گونه‌ای پیش نبرید که همسرتان ناچار شود به شما دروغ بگوید. اگر همسرتان بخواهد درباره موضوعی با شما صحبت کند، واکنش شما عاملی بسیار تعیین کننده خواهد بود؛ چرا که موجب می‌شود او جرأت حقیقت گویی را پیدا کند؛ در غیر این صورت، او دروغ گفتن را انتخاب می‌کند.

گذشت کردن و پذیرش

اگر می‌خواهید همسرتان به شما وفادار بماند، باید خودتان همواره به او وفادار بمانید. همسران همواره به یکدیگر درس می‌دهند و از هم درس می‌آموزند. زمانی که شما به همسرتان وفادار باشید، او از رفتار شما وفاداری را می‌آموزد. زمانی که شما از اشتباه او چشم‌پوشی می‌کنید، او هم از شما می‌آموزد که از اشتباه شما بگذرد. همین نکات ساده و کوچک، میزان وفاداری همسران را نسبت به یکدیگر بسیار بالا می‌برد.

شما دو انسان هستید از دو خانواده متفاوت و با آداب و رسوم گوناگون؛ پس طبیعی است که با هم اختلاف داشته باشید و‌گاه و بیگاه موجب رنجش و ناراحتی یکدیگر شوید. سعی کنید از هم کینه به دل نگیرید،مهارت حل مشکلات را بیاموزید تا مشکلات در ذهنتان باقی نماند. هیچ مشکلی را حل نشده باقی نگذارید؛ زیرا این قبیل مشکلات در آینده به معضلات بزرگی تبدیل خواهند شد.

با همسرتان دوست باشید

دوستان عیوب یکدیگر را نمی‌بینند و اگر ببینند به حل آن کمک میکنند بدون سرزنش و تحقیر . سعی کنید همواره در زندگی شور و هیجان داشته باشید و اجازه ندهید زندگیتان یکنواخت و خسته کننده شود. همپای هم باشید تا همسرتان نیاز نداشته باشد به فرد دیگری پناه ببرد

همواره با اعتماد به نفس و قوی باشید

به خودتان برسید، تمیز و مرتب باشید، هیچ عاملی نباید باعث شود که شما خودتان را فراموش کنید؛ پس به خودتان اهمیت دهید تا دیگران هم بیاموزند باید به شما اهمیت دهند.

همسرتان را‌‌ همان گونه که هست، بپذیرید

شما این فرد را انتخاب کرده‌اید و روز اول او را با تمام خصوصیاتش دیده و پسندیده‌اید. هرگز همسرتان را با دیگران مقایسه نکنید. او را‌‌ همان گونه که هست، دوست داشته باشید و سعی نکنید او را تغییر دهید. کمال گرا نباشید. در دنیا کسی وجود ندارد که از همه نظر بی‌عیب و کامل باشد. روز اول که همسرتان را انتخاب کردید، مسلماً عیوب او را دیده‌اید اما به دلیل عشق به او و اشتیاقی که برای ازدواج و شروع زندگی جدید داشتید، سعی می‌کردید آن عیوب را نادیده بگیرید و آن‌ها را ساده و بی‌ارزش تلقی کنید؛ اکنون نیز باید چنین کنید.

بعد از ازدواج، دیگر زمان عیب یابی از همسر سپری شده است؛ پس بهتر است سعی کنید او را با تمام خوبی‌ها و بدی‌هایش دوست داشته باشید و در صدد حل مشکلات موجود در رابطه باشید .

بهسازی یک رابطه زخم خورده

در وهله اول رفتار منطقی این است که فرد مجروح بهتر است تصمیمی جهت ادامه یا قطع رابطه نگیرد اما لازم است با مراجعه به یک مشاور و روان‌شناس، هیجانات خود را تخلیه کند؛ چرا که مشاور او را با شیوه‌های درست تخلیه هیجانی آشنا خواهد کرد که این کار، بسیار مفید است
دوم، ریشه یابی علت خیانت بسیار ضروری است؛ البته علت‌ها را هم باید در خودش و هم در همسرش جست‌و‌جو کند. نکته مهم آن است که فرد به خود اجازه دهد تا با گذشت زمان، آرام و تخلیه شود و در ضمن راهکارهای خود را با روان‌شناس در میان بگذارد. آنچه که منطقی‌تر و اساسی‌تر است، آن است که این رابطه را بهسازی کند؛ چرا که ممکن است خودش هم، در این خیانت مقصر بوده باشد؛ زیرا خیانت در بیشتر مواقع یک رابطه دو طرفه است و هر یک از زوجین در بروز آن نقش دارند .

بهسازی را چگونه می‌توان شروع کرد؟

اول باید تصمیمی عاقلانه گرفت. گاهی اوقات فرد تصمیم می‌گیرد از همسر خود جدا شود. گاهی هم فرد تصمیم می‌گیرد میدان را خالی نکند. حال اگر قرار بر ماندن شد، خیلی صادقانه باید فرد هم بر روی خود و هم بر روی طرف مقابل، کار کند. استرس‌ها، تنش‌ها و درگیری‌های خودش را پایین بیاورد، و درصدد دریافت کمک حرفه ای باشد .

به این نکته نیز باید توجه داشته باشیم که فرد جارح جهت اعتماد سازی لازم است به رفتارهای کنترلی کسی که به او خیانت شده است جهت بازسازی اعتماد در یک بازه زمانی توافق شده احترام بگذارد تا این برهه زمانی و این تنش‌های درونی و ترس و بی اعتمادی با همدلی و کمک جهت بازگشت اعتماد طرف مقابل حل و فصل شود.